Hogyan szerezzünk motivációt az edzéshez?

Egy izzasztó kardió edzés közben, mikor az ördög szülte, botrányos és utálatos lépcsőző gépen baktattam felfelé, eszembe jutott, hogy milyen szerencsés vagyok, hogy már túl vagyok azon az időszakon, mikor még utálattal gondoltam az edzésre, és győzködnöm kellett magam, minden egyes alkalom előtt, hogy elinduljak. Most már egyenesen várom, hogy mehessek, de nem volt ez mindig így. Plusz, egy-egy unalmasabb kardio közben nem árt még mindig némi öntuningolás. Ezért gondoltam összeszedem a kis praktikáimat, hogyan motiválom magam edzés előtt és közben.


Szeretném leszögezni, hogy ha egy évvel ez előtt beszélek valakivel, aki azt mondja nekem, hogy a futás, vagy bármilyen gépen történő, monoton aerob edzés meditatív lesz egy idő után, azt pofán vágtam röhögtem volna. Mostanra azonban azt kell mondjam, hogy igaz. Szépen lassan eljutottam oda, hogy ki tudom zárni a külvilágot, el tudok gondolkodni, előre tervezni, sőt ennek a bejegyzésnek az ötlete is ott született meg. Így elrepül az az idő, amit a gépen kell töltenem, nem úgy, mintha non-stop az időmérőt nézném rajta. Eddig azonban el kell jutni, ehhez pedig nekem, ezek segítettek:

  1. Fénykép album. Sokan, köztük én is, még a kezdetek kezdetén -azaz kb 2 vagy 3 évvel ez előtt- csináltam egy mappát a laptopomra, de a telefonra is tökéletesen megfelel, ahol az álom alakommal rendelkező lányokról tároltam képeket. Könyörgöm, okosan válasszatok képeket, ne Kardasian mappát csináljatok, mert hiába edzetek egy olyan alakért, amit plasztikai sebészek raktak össze. Nincs semmi bajom a plasztikázással, a józan ész keretei között, de azok a testek nem a teremben születtek.
  2.  Közösségi oldalak. Bekövettem instagram-on és facebook-on olyan oldalakat, amik szoros kapcsolatban állnak a témával, olyan videókat, képeket, recepteket osztanak meg, amik segítenek a célom elérésében. Sokkal jobb ha böngészés közben egészséges, de egyben nyálcsorgató kaják képeit látom, nem fánkok és torták sorakoznak egymás után.
  3. Zene. Az egyik, ha nem a legfontosabb. Jöhet pár kedvenc album, és legalább egy ‘power song’, ami segít átlendíteni a holtponton. Egyébként egyszerűen csináltam a telefonomon egy albumot, amibe beletettem egy csomó olyan számot, amit szeretek és megfelelő a tempója. A hosszú edző mixek is tökéletesek, egészen addig, még meg nem jegyezzünk, mert mikor már tudod, hogy melyik szám után mi jön, elveszti a varázsát.
  4. Vizualizáció. Nevetségesen hangzik, de nekem nagyon sokat segít, ha elképzelem magam különböző szituációkban, azzal az alakkal, amiért küzdök. Ezek a szituk a fantáziátokra vannak bízva, nekem egyszerű, hétköznapi, szokásos események is segítenek, vagy ha olyan ruhában képzelem el magam, amit most még nem mernék felvenni. És nem, ha fánkokat meg fröccsöket képzeltek magatok elé, meg bundás kenyeret, amit majd edzés után meg akartok enni, az nem segít. Talán még az tud motiválni, ha olyan kajára gondoltok, amit már megettetek, mert azt dolgozzátok le éppen. Bár ha okosan edzetek, okosan is esztek majd, mert tudjátok, hogy a megfelelő kaja is kell a mozgás mellé és nem lesz szívetek kicseszni magatokkal és megszegni a diétát.
  5. Pénz. Hát igen. Ez az edzésre indulást is nagyban befolyásolja, hiszen ha már pénzt adtok ki egy terem bérletre, akkor sajnáltok nem elmenni. Minden elszalasztott edzés kidobott pénz lesz majd. Főleg ha még tréning szerkót is beszereztetek, meg fehérjét, meg mindent.
  6. Társ. Ha már ketten vagytok, az egy komplett csajos program nem? Vagy mehettek a párotokkal is, a lényeg, hogy motiváljátok egymást, ha együtt mentek, sokkal gyorsabban telik az idő és kevésbé lesz unalmas. Ha pedig edzővel dolgoztok, mint én az Oxygen Welness Fáy-ban, az a legtutibb, unalmas sem lesz, és átsegít a legnehezebb részeken is.
  7. Jutalom. Csak ne csoki legyen, mert akkor már megette a fene. 😀 Hogy motivált legyek, rendszeresen “jutalmazom” magam, ha ügyesen dolgoztam. Például szaunázom vagy jakuzzizom mozgás után, de elmehettek akár masszázsra is, vehettek magatoknak valami új ruhát, egy csokor virágot, kenceficét, igazából jöhet bármi, ami titeket boldoggá tesz.

Ti mivel motiválódtok?

B

 

About B

Egész életemben a tökéletességre törekedtem. Aztán rá kellett jönnöm, hogy sosem leszek tökéletes, sőt még a közelébe sem érhetek soha. Egyébként is minek? A tökéletesség unalmas, így ha sikerülne is azzá válnom, megszűnnék érdekesnek lenni és inkább leszek érdekes, egyedi, esetleg megosztó, mint unalmas.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Protected by WP Anti Spam