Hogyan válassz naptejet?

Mostanában tapasztalom, hogy tulajdonképpen senkinek fogalma sincs, hogy hogyan is érdemes naptejet választani, mire érdemes ügyelni napozás közben, vagy hogy mit is jelent pontosan a faktorszám. Addig már eljutott mindenki, hogy használni KELL, ki a saját leégése kárán megtanulva, más a bőre öregedése ellen, de legtöbben még mindig csak az ára, vagy az illata alapján választanak, mondhatni találomra. Pedig nem árt más dolgokat is figyelembe venni!

Nem foglak titeket egy hosszas és unalmas kémia órával untatni, de az első, amit érdemes tudni, hogy megkülönböztetünk fizikai és kémiai fényvédőket. A fizikai visszaveri a napfényt, ezzel nyújt védelmet, még a kémiai elnyeli a káros sugarakat. A kettőt baromi egyszerűen meg tudjuk különböztetni, a fizikai fényvédők általában fehér színűek, és a bőrt is fehérré változtatják, a kémiaiak ezzel szemben általában átlátszóak. Hiába, hogy a fizikai nem nyújt túl szép látványt  a bőrön, mégis a gyerekeknek, allergiásoknak, érzékeny bőrűeknek, illetve azon testrészek védelmére, amik könnyebben megpirulnak elsősorban ezt ajánlják a bőrgyógyászok. A kémiai fényvédők is szuperek, teljes védelmet nyújtanak, egyetlen hátrányuk, hogy nagyobb számban fordul elő allergiás reakció alkalmazásukkor.

Na de a legfontosabb kérdés, mi is az a faktor szám? A faktor szám nem azt adja meg, a közhiedelemmel ellentétben, hogy milyen erősen véd a naptej, hanem hogy mennyi ideig tartózkodhatunk a napon anélkül, hogy leégnénk, és hogy újra kellene kennünk. Ehhez azonban tudnunk kell, hogy a bőrünk melyik kategóriába tartozik. Hat típust különböztetünk meg. Az egyes kategóriába tartoznak a hófehér bőrűek, akik sosem barnulnak le, általában vörös vagy világosszőke hajúak; a kettes kategóriába azok tartoznak, akik először leégnek majd lebarnulnak; a hármas típus jól barnul; a négyes szinte sosem ég le; az ötös a mediterrán térségek lakói, a hatodik csoportba pedig a fekete bőrűek tartoznak. Értelem szerűen minél kisebb számú kategóriába tartozunk, annál magasabb számú faktorszámú naptejet kell hogy vegyen.

Most pedig jöjjön egy kis matek: egy egyszerű képlettel kiszámolhatjuk mennyi időt tölthetünk a napozással. Ha én a kettes kategóriába tartozom, akkor átlagosan 20 percet lehetek a tűző napsütésen leégés nélkül.  Tehát ha veszek egy 30-as faktorszámú naptejet, akkor 30×20=600 perc, tehát én 10 órát tölthetek a napon. Csakhogy ebbe nem számít bele, hogy a pancsolás,  és az izzadság szépen a nagy részét le is oldja rólunk, tehát bizony újra és újra kell ezt kenni.

Természetesen azt is figyelembe kell venni, hogy ha valaki túl magas faktorszámot választ, akkor valamivel lassabban barnul majd. Ha pedig extra gyors barnulásra vágyunk, erre találták ki a bronzolajakat. Ezek közül is inkább ajánlom a természetes összetevőkből készült, parabénektől, mesterséges tartósítószerektől és illatanyagoktól menteseket, mint például a napokban próbált biobaza olajat. Nagyon puha maradt tőle a bőröm, nagyon szépen egyenletesen barnultam, és a nyugtató testápolója is zseniális, segített már úgy is, hogy véletlenül égtem le. Azt viszont nagyon fontos megjegyeznem vele kapcsolatban, hogy már barnult bőrre ajánlott használni, mert -mint minden bronzolaj- leégést okozhat, mert fényfédő nincs benne.

Ne felejtsétek el akkor sem bekenni magatok, ha “csak” a városba mentek, nem strandolni, ugyanis nekem sikerült egy tetőteraszon simán megpirulni! 🙂 

B

Képek forrása: www.weheartit.com

 

 

About B

Egész életemben a tökéletességre törekedtem. Aztán rá kellett jönnöm, hogy sosem leszek tökéletes, sőt még a közelébe sem érhetek soha. Egyébként is minek? A tökéletesség unalmas, így ha sikerülne is azzá válnom, megszűnnék érdekesnek lenni és inkább leszek érdekes, egyedi, esetleg megosztó, mint unalmas.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Protected by WP Anti Spam